Aflevering 7: Eline Oudenbroek

In deze aflevering van podcastserie Design met Oog voor het Klimaat ontvangt Janneke Leenaars VP Supply Chain EMEA bij Interface Eline Oudenbroek. We mogen dan wel te maken hebben met een coronapandemie, maar dit betekent niet dat Interface in de tussenliggende periode stil heeft gezeten. Achter de schermen is met man en macht gewerkt aan de nieuwste innovaties en mijlpalen op onze duurzaamheidsreis.


Als onderdeel van de Climate Take Back missie heeft Interface namelijk een biocomposiet backing op de markt gebracht en een CO2-negatieve tapijttegel. Sinds september 2021 is de volledige overstap naar de biocomposiet backing gemaakt: een belangrijke stap in onze duurzaamheidsreis, die ooit is begonnen in de jaren ’90 met de visie van oprichter Ray Anderson om de planeet beter achter te laten.

 

Janneke en Eline gaan in deze aflevering onder andere in op de beweegredenen achter deze innovatie en zetten de opgedane duurzaameids-transitielessen in deze podcast uiteen. Biomimicry is hierbij een belangrijke leidraad geweest: Als we onze C02 voetafdruk willen reduceren om uiteindelijk voorbij C02 neutraal naar C02 negatief te gaan; waar in de natuur zien we dan processen waar we van kunnen leren? Hoe slaat de natuur CO2 op? Dit alles heeft ons gebracht tot de innovatie van een biocomposiet-backing die de C02 voetafdruk van onze tapijttegelportfiolio gemiddeld met 33% verlaagd en waardoor we afscheid nemen van bitumen; een virgin petrochemische grondstof. Aan de start, in de productopbouw, komt het percentage biobased en gerecycled materiaal over het gehele tapijttegelportfolio door deze volledige overstap naar de biocomposiet backing op gemiddeld 88%!


Daarnaast legt de biocomposiet versie met een hogere concentratie aan C02 negatief materiaal de basis voor onze eerste CO2-negatieve producten cradle-to-gate. We zijn er nog niet maar al deze recente mijlpalen geven vertrouwen om de ambitie te bewerkstelligen om in 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.

Luister de podcast en kom meer te weten over deze laatste innovaties.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.