132. Friterad älgtunga, cava, blomkålssoppa och andra läckerheter

Vad man kan göra av sin nyskjutna älg, utöver att fritera dess tunga? undrar en jagande lyssnare som gjort och inmundigat just friterad älgtunga. Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom har förstås massvis av idéer om vilka övriga styckningsdelar på en älg man inte får missa – såsom mule, bräss, testiklar och tarmar. Edward föreslår rentav att man gör köttmjöl av alltsammans och blandar ner i sin färs. (Att man kan äta älgens hjärna och hur den smakar lärde ni er förstås redan i avsnitt 69: https://shows.acast.com/edwardblom/episodes/69.vinjuteravalghjarna)

Dessförinnan har en annan lyssnare inspirerat Mats till att som hastigast berätta den i Sverige så populära cavans historia, och av bara farten kommer han och Edward även in på cavans kusiner: sekt och franciacorta (och ja, även på dess moder, den ädla champagnen, och dess styvsyskon, den mindre ädla prosecco) och huruvida man får säga ”champagnemetoden” eller inte.

Sedan glider samtalet, faktiskt apropå ännu en lyssnarfråga, in på Elblingdruvan och vad som är grejen med den (och med Müller Thurgau).

Hur man äter skaldjur på antingen amerikanskt avslappnat eller franskt klassiskt vis är nästa diskussionsämne, apropå en av flera nyöppnade havsmatsrestauranger i Stockholm. Edward tipsar om en härlig gastronomisk utflykt till krabbornas, de friterade ostronens (och grodlårens!) samt plastmuggdrinkarnas förlovade värld på City Island i Bronx i New York City, och Mats drömmer sig tillbaka till de ”lobster rolls” han ätit i New England.

Från hummerkött i bröd är steget inte långt till en diskussion om annat man kan stoppa i brödet – nämligen korv. Edward berättar om föregångare till korvbröden, såväl ätbara som icke ätbara.

Edward och Mats ger även tips på massvis av relativt enkla, snabblagade och goda vardagsrätter som man kan sno ihop av ingredienser man åtminstone ibland kan tänkas ha hemma – som exempelvis omelett, smörrebröd och blomkålssoppa! Det visar sig att Edwards barn kräver att få popcorn med sensorisk profil – och Mats slår ett slag för sin bordsugn.

 

 

Cavasorterna som det tipsades om:

• Vilarnau Brut Nature Organic (7731) 139:-

• Loxarel i flera olika varianter, t ex: A Pèl rosé (7959) 139:-

• Agustí Torelló i olika varianter (just den sort Mats nämner finns f n inte på Systembolaget)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.