127. Gastronomerna blir ”Gauffin-fryntliga”

Dags för ett nytt avsnitt av smörgåsbordspodden! Denna gång möts Mats Ryd och Edward Blom i den sistnämndes bibliotek, där Edward berättar om hur det var att som nygift lägga ihop sin boksamling med sin hustrus.

Sensommaren uppmuntrar till berättelser om högsommaren, som Mats tillbringade med att äta hummerrullar i Montauk på Long Island i New York och Edward på Lådbilslandet.

På dryckesbordet står denna gång en minst femtioårig, minst sagt patinerad flaska som varit med om många och synnerligen vindlande turer mellan olika ägare i en vin- och sprithandlarfamilj – från Råå och Snälleröd till Provence och tillbaka igen. Innehållet är den legendariska Gauffins dubbelblandning, som de tu gastronomerna äntligen får inmundiga tillsammans – med löksill och en och annan snapsvisa (även om det egentligen skulle ha varit faster Magda Perssons lökströmming, a k a Brantevikssill, som serverades till).

Edward redogör för vad han vet om apotekaren Gustaf Reinhold Gauffin (1799–1890) och dennes långa liv och gärning, och berättar även kräftskiveminnen från sina tonår. Apropå dubbelblandningen kommer samtalet även in på andra kryddlikörer, såsom grön chartreuse och allash, samt på ukrainsk vodka. Hastigt och lustigt blir gastronomerna så kallat ”Gauffinfryntliga”, men hinner även med att gå igenom vilka drycker som lämpar sig rumstempererade.

Skicka gärna in frågor och feedback till podden! Adressen är: podden [snabel-a] edwardblom [punkt] se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.