128. Livsnjutarrekommendation: 1800-tal och Normandie

Detta avsnitt handlar till största del om mat och dryck (nej, alla poddavsnitt gör faktiskt inte det!) och till mindre del även om alla de fester, ordenstillställningar och finsmakarmiddagar som de tu småbarnsfäderna kanske drömmer om att ordna men tyvärr inte hinner med och tvingas försaka (till exempel ett hundraårskalas för Edwards hus). Kanske kan poddsamtalen om mat och dryck fungera som eskapism, för alla oss som fastnat i samtidens ofattbara elände?!

Mats avslöjar för lyssnarna vad han nyss hittade i Edwards kyl och tipsar om en av sina favorit-förrätter, apropå den ukrainska vodka de testar, Edward berättar om några färska fine dining-upplevelser och tillsammans minns de när de en gång testade löjrom i podden och blev instängda i en vin- och ostkyl.

En så kallad Livsnjutarorden har skrivit till podden för att få tips på vad de skulle kunna hitta på till nästa träff, och får underbara uppslag. Edward föreslår ett 1800-talstema, och Mats tipsar om allt gott som kommer från Normandie och som lämpar sig synnerligen väl för en sådan orden: som skaldjur, gräddig hare, pressad anka och ostar. Inte minst slår han ett slag för Pommeau de Normandie, för livsnjutare och i restaurangernas avsmakningsmenyer.

På temat ”misshandlade maträtter” talar gastronomerna om hur det alls är möjligt att laga coq au vin på kyckling (istället för tupp) och vilket starkt psyke som krävs för att läsa innehållsförteckningarna för butikernas skagenröra. För första gången nämns ”flugsvamp” i podden – och Mats får något kärleksfullt i blicken när han talar om livfulla men ändock nykokta räkor (och Edward drar sig till minnas inget mindre än friterade råkor).

Skicka gärna frågor och glada tillrop till: podden@edwardblom.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.