131. Rödvin tröstar gastronomerna under oxveckstid

När den glada inledningsjingeln ljudit berättar Mats att han skaffat mustasch, vilket föranleder initierade samtal om mustascher i populär- och finkulturen, exempelvis Fröken Fleggmans och von Heidenstams, och diverse 90-talsminnen av Killinggänget (ja, även Edward har några obskyra sådana).

Men dessförinnan delar Mats med sig av tips från sina måltider på grekiska restauranger, apropå familjen Bloms under året förestående resa till Kalamata, och med sina drömmar om allt gott han ska få äta i Singapore.

Efter mustascherna går samtalet över till matbluffar, och hur illa det är när livsmedelsprodukter fuskigt säljs in som ”västerbottniska” när de tillverkas i Småland, som ”hembakat” när brödet är från industrin, som ”lakrits” när de inte innehåller lakrits, eller att det som kallas ”kalvfond” visar sig vara kycklingbuljong. 

Edward drömmer – som vanligt – om Sydtyskland och att ha en julstuga i för-Alperna.

De tu gastronomerna har ytterst svårt att förstå hur någon kan klara av oxveckorna under januari med träning, avhållsamhet och annat asketiskt leverne; det är ju i januari behovet av rött vin kan vara som störst. Apropå en lyssnarfråga tipsar de om flera röda viner som passar till vardagsmåltider (se listan nedan).

Edward reder ut varför det trots allt var en bra idé att bjuda in den franske presidenten till pytt-i-panna med bearnaisesås (det visade sig att den danska motsvarigheten biksemad ofta serveras just så) vid en studentsittning, och delar med sig av sina bästa karnevals- och fastlagstips.


Viner som rekommenderas i detta avsnitt:

• Château Haut-Moulin, Vieilles Vignes (5631001)

• Ruppertsberger Pinot Noir (297401)

• Perequita (257401)

• Alta Cima (7158701)

Siffrorna inom parentes syftar på artikelnumret hos Systembolaget.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.