#8: Bovar, bantning & bättre kollVi svenskar släpper ut 8 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Enligt FN ska vi sänka våra utsläpp till 1 ton – senast 2050. Ju förr desto bättre.

Hur ska det gå till? Hur kan vi få med alla på tåget? Kommer vi se en ny version av Lyxfällan – the klimatedition? Eller behöver vi någon form av styrning – ransonering? Och hur ser det göttiga 1-tonslivet ut?I det här avsnittet vänder och vrider vi på våra egna utsläpp och funderar på hur framtiden ser ut? Vi intervjuar Thomas Sjöberg, marknadschef på Felix – ett företag som börjat räkna på varje produkts utsläpp. Felix har dessutom börjat klimatmärka sina produkter.

Vi pratar också med Ulf Sonesson på det statligt forskningsinstitutet RISE, som klimatberäknar livsmedelsprodukter.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #8: Bovar, bantning & bättre koll handlar om hur vi kan sänka våra utsläpp, vilka hjälpmedel vi behöver och så drömmer vi om ett liv utan skav – inom planetens gränser. Är det möjligt?PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Felix, som som har börjat klimatmärka sina produkter för att göra det enklare för konsumenten att handla mat med lågt klimatavtryck.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.