#28 Begagnat, jul & bättre normer

Voffor gör vi på di här viset? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Kan det vara ... normer som styr?


I det här avsnittet om normer generellt och nyköpsnormen specifikt vänder och vrider vi på våra egna och svenskarnas konsumtionsmönster – inte minst så här i juletid. Varför köper vi ett nytt plagg i veckan? Och var tog traditionerna vägen när vi ratar förra årets julpynt för att det har fel färg? Och så knäckfrågan – törs man egentligen ge bort en begagnad julklapp?


Vi tar ett snack med vår samarbetspartner Erikshjälpen som inte bara gör det lätt att välja rätt utan också bidrar till att förskjuta normerna med sin "Vanliga veckan" – en vecka utan hetsiga rabatter, men däremot med längre öppettider. I jul har också Erikshjälpen inte bara julklappar till alla du känner, de har också smarta paketetiketter som förtydligar värdet av en pre-älskad klapp. Och så pratar vi med Sveriges enda doktor i redesign, Anna Lidström, om varför nyköpsnormen är så stark!


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I det normförskjutande avsnittet #28 Begagnat, jul & bättre normer pratar vi om allt som är skevt i samhället, och hur vi kan hjälpas åt att förändra det.

PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER: Barnrättsorganisationen Erikshjälpen – som också driver ideell secondhandverksamhet – hjälper till att konvertera konsumenter till cirkulenter och har infört "Vanliga veckan" för att visa att pre-älskat borde vara norm.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.