#27 Bantad ekonomi & heatflation

Vad kostar egentligen mest? Att ställa om hela samhället – eller att låta bli, och betala för konsekvenserna?


I det här avsnittet om världs- och privatekonomi i klimatförändringarnas spår snackar hållbarhetsprofilerna Emma Sundh och Maria Soxbo om kostnaderna för stormen Hans och alla översvämningar, om hur en lågkonjunktur påverkar utsläppen och om nya begrepp som heatflation. Vi funderar kring hur smart det egentligen är att bromsa in klimatpolitiken om EU står runt hörnet med feta böteslappar, och skenande el- och matpriser som en konsekvens av klimatkrisen. Mikael Malmeus, nationalekonom och miljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättar hur en lågkonjunktur spelar in och hur vi egentligen ska räkna på omställningen.


Och så pratar vi privatekonomi – och vad våra pengar gör när vi sover. Vår samarbetspartner Ekobanken – Sveriges enda transparenta bank som ständigt rankar högst när Fair Finance Guide granskar våra bankar – berättar hur det kommer sig att deras kunder alltid kan känna sig trygga med att deras pengar bidrar till en bättre värld. Ekobanken lånar inte ut en endaste krona till fossilindustrin!


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I det pengadoftande avsnittet #27 Bantad ekonomi & heatflation pratar vi om kostnaderna för omställningen vs kostnaderna för att betala för klimatkrisens konsekvenser.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER: Den transparenta banken Ekobankens vision är att ställa kapital till förfogande för den hållbara omställning som världen behöver nu och framöver. Banken vill driva på för att skapa ett finansiellt system där pengarna är till för människan och planeten.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.