#20 Begär & beteende


Vad händer när vi inte får ihop vår självbild?

När vi vill ta en charter till solen – trots att vi vet att det är rådåligt för klimatet? Hur rättfärdigar vi liksom våra begär? Vilka normer (oskrivna regler) driver oss utan att vi kanske är medvetna om det? Hur kommer det sig att vi så gärna vill … passa in? Göra som alla andra? Och varför är det så svårt att liksom … välja rätt?

Och kan en bli klimatengagerad av att läsa om klimatkrisen, eller finns det något som är mer effektivt?


I ett brännhett avsnitt av Plan B-podden djupdyker Emma Sundh och Maria Soxbo rakt ner bland normer, beteenden, sociala sammanhang, skav, skam och skuld. Varför gör vi som vi gör? Till vår hjälp? Klimatpsykologen Kata Nylén!


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I avsnitt #20: Begär & beteende går vi på djupet kring hur vi funkar, varför vi inte agerar och vad lösningen kan vara.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER: Årstiderna erbjuder ekologiska matkassar, grönsaks-, frukt och juicelådor. Med sin nyöppnade matbutik på nätet – Jordens bästa – vill Årstiderna göra det enklare att göra rätt. De stoltserar med att inte ha allt – utan bara noga utvalt och det bästa.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.