#15 Bönder, bördig jord & biologisk mångfald

Jord. Det låter kanske lite ... dammigt och trist, men är raka motsatsen. Jord kan både elda på och motarbeta klimatkrisen, och mycket hänger på hur vi driver våra jordbruk. Ekologiskt jordbruk drivs utan konstgödsel och besprutning, och kor på en ekologisk gård får gå ute och beta – och bidra till den biologiska mångfalden – i högre grad. It's all good – så varför köper vi inte mer ekomat?


I ett färskt avsnitt Plan B-podden – Bönder, bördig jord & biologisk mångfald – vänder och vrider Emma Sundh och Maria Soxbo på jordbruket och dess roll i såväl vårt samhälle som i klimatkrisen. Var finns den lågt hängande utsläppsfrukten inom jordbruket? Vilket system vill vi har för vår matproduktion? Hur ska vi få fler att handla eko? Hur stor skillnad gör det om en familj om fyra väljer ekopotatis under ett år? (Teaser: Stor!)


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #15: Bönder, bördig jord & biologisk mångfald handlar om varför ekologiskt är det bästa valet, våra bönders roll idag och i framtiden och vad grejen med jord är egentligen.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Ekologiska lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter. Tre aktörer som värnar om såväl ekologiska bönder som ekomedvetna konsumenter. Just nu pågår Ekoseptember, en årlig kampanj för att lyfta ekologiskt. Hitta event nära dig här och gör gärna ett ekoquiz för att testa dina kunskaper!


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.