Charlotte & Rolf Oesterreich, att komma till frihetens Sverige 1958

Mina föräldrar föddes 1927 i Tyskland. De fick uppleva både den bruna diktaturen med Hitler och den röda ockupationen med Stalin. 1957 flydde de från DDR till Västtyskland och kom året efter till Sverige.


Jag har spelat in deras livshistoria berättad av dem själva. Ett unikt material som har många historiska kopplingar till det som händer i Europa idag och till utvecklingen i vårt egna samhälle. 


Det här avsnittet är ett smakprov på allt detta.


Hur kändes det då att komma till ett nytt land? Hur såg Sverige ut på 50-talet sett genom deras glasögon? Vänstertrafik, kölappar, självdeklaration och lucia. För att inte tala om utedass och surströmming. Och hur skilde sig svensk midsommar från den midsommar Hitler hade uppfunnit?


Tanken är att detta skall bli en poddserie. För att det skall bli verklighet krävs ett omfattande arbete men också finansiering. Så om du har kontakter eller idéer på företag eller organisationer som kan tänka sig att bli en del av projektet, hör av dig till mig via Linkedin, på mail gunnar@oesterreich.se eller poddens webbsida spannandemoten.se. Ljudproduktion och marknadsföring är i princip klara.


Musiken då? Dagny skrevs av Ove Törnqvist och blev en stor hit just 1958. Enligt två artiklar i DN ska Dagny egentligen heta Aina Lindberg. Hon var under tre år servitris på Gunnars Konditori i Uppsala. Så det så!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.