181. Dokument: Beckomberga sjukhus (smakprov del 2)

*** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***

 

I det hundraåttioförsta avsnittet av podden är det dags för den andra delen av tre av dokumentären om Beckomberga sjukhus. Del 2 handlar om Beckombergas storhetstid.

 

När sjukhuset var som störst styrdes det av den karismatiske läkaren och alkoholforskaren Sander Izikowitz, som numera har fått en gata på sjukhusområdet uppkallad efter sig. Izikowitz var en pionjär som arbetade hårt på sjukhusets PR, pressens rapportering såg han som den första kontakten med framtida patienter.

 

Beckomberga växte i takt med befolkningsökningen och utbyggnaden av psykiatrin i västvärlden – till sist hade sjukhuset över 1900 patienter och mer än tusen anställda. Trots den medicinsk-biologiska vårdideologin som rådde på Beckomberga, satsade man stort på rekreation och kultur. En rad svenska och internationella världsstjärnor har uppträtt i festsalen, här avslöjas för första gången vilka de var. Dessutom avslöjas Cornelis Vreeswijks karaktär Hönan Agdas verkliga identitet, samt nya detaljer av den uppseendeväckande sanningen om Jussi Björlings relation till sjukhuset.

 

Extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på: http://patreon.com/sinnessjukt


Part X by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike 3.0 International License.


Köp Christians böcker signerade här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.