226. Craig Bryan om självmord och självmordsprevention (del 1)

I det tvåhundratjugosjätte avsnittet av podden pratar vi om självmord och självmordsprevention. Gäst är Craig Bryan, som är suicidforskare och professor på Ohio State University. I den första delen av tre berättar han varför han tror att det är en myt att 90 procent av alla självmord begås av personer med psykisk sjukdom, och vad han själv tror är en mer realistisk uppskattning.

 

Vi pratar även om de fall då personen verkligen varit psykisk sjuk, då man ofta antar att det är den psykiska sjukdomen som varit orsaken till självmordet. Craig berättar om hur ett självmordsförsök hos en marinsoldat i Irak, där Craig arbetade som psykolog, fick honom att ifrågasätta det antagandet. Dessutom berättar han att det kan vara oerhört svårt både för vårdpersonal och anhöriga att se tecken på att någon är självmordsbenägen. Inte sällan dyker varningssignaler upp först väldigt sent inpå ett självmord, men trots detta är det vanligt att anhöriga känner skuld för att de inte upptäckt faran i tid.

 

Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter han heter c_dahlstrom, eller på Bluesky där han heter christiandahlstrom.bsky.social. Trevlig lyssning!

 

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas kampanj SAY IT!: https://www.sve-ukr.se/sayit

Recension “Rethinking suicide – Why prevention fails, and how we can do better”: https://vadardepression.se/recension-rethinking-suicide-why-prevention-fails-and-how-we-can-do-better-av-craig-bryan/

 

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

 

Synka Patreon med Spotify: https://www.patreon.com/posts/sa-lyssnar-du-pa-34442592

 

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.