164. Dokument: Sätermatriarken Margit Norell: Ljuva minnen (smakprov del 1)

*** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***


I det hundrasextiofjärde avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument. Den här gången första delen av en tredelad dokumentär om Margit Norell, psykoanalytikern som efter sin död pekades ut som hjärnan bakom vården som skapade seriemördaren Thomas Quick på Säters sjukhus i början av 90-talet.


Norell var även engagerad i det uppmärksammade da Costa-fallet på 80-talet och vården av Lars-Inge Svartenbrandt, bankrånaren som fick epitetet ”Sveriges farligaste brottsling”, och innan dess den medialt hyllade behandlingen av patienter med schizofreni på 70-talet, den så kallade Sätermodellen. Få människor har gjort så stort avtryck på bilden av rättspsykiatrin i Sverige som Margit Norell.


Del 1 handlar om perioden 1914–1950 – om släktens bakgrund och Margits födelse, uppväxten på Östermalm, universitetsstudierna, flyttarna till Lund, Kramfors och tillbaka till Stockholm 1946 och dagen 1950 då både hennes dotter och Sture Bergwall föds.


Hela avsnittet, extramaterial, och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på http://patreon.com/sinnessjukt


Dokumentären har bekostats via poddens medlemmar på Patreon och med bidrag från Schizofrenifonden, som är Schizofreniförbundets fond som bekostar insatser och forskning som främjar de drabbades hälsa. För att bli medlem och stödja fondens arbete, gå in på Schizofreniforbundet.se.


Ljudeffekter och musik kommer från: https://www.zapsplat.com

Chillout - Lonley (Pad Meditation).mp3 by Karma-Ron is licensed under CC BY 3.0


Köp Christians böcker signerade här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.