#322 Kannibalernas maskerad med Alf Hornborg

Boken heter "Kannibalernas maskerad - pengar, teknik och global rättvisa i antropocen" och gäst är författaren Alf Hornborg.


Solpaneler, elbilar och annan teknisk innovation framställs ofta som lösningen i vår omställning till ett klimat­anpassat samhälle - som om omställningen bara är en fråga om att byta teknik. Det är lätt att glömma att det faktiskt är priserna på arbete och resurser i olika delar av världen som gör solpanelerna och elbilarna möjliga till att börja med. Vi är kort sagt lika förblindade av vår teknik som av våra konsumtionsvaror. Vi ser föremålen men inte hur mycket lågavlönat arbete och skövlad natur som de står för. I boken anlägger human­ekologen Alf Hornborg ett antropologiskt perspektiv på hela resurs- och omställnings­problematiken och visar hur pengar och teknik i själva verket fungerar som raffinerade metoder för att tillägna sig andra människors tid och naturresurser. 


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Varför är inte nya tekniska innovationer svaret mot klimathotet? Vad är kopplingen mellan dagens tekniska innovationer och gårdagens slaveri? Hur löser vi klimathotet om inte genom nya tekniska innovationer? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.