#14. Negativ omtale av barn – hvordan voksne forsterker elevers negative status i grupper

En foredragsholder jeg ikke husker navnet på, sa en gang: Gutter med dårlig språk og et såkalt usjarmerende utseende, behandles verre enn andre og har derfor dårligere fremtidsutsikter enn andre.

Dette fikk meg til å tenke på en tidligere kollega som arbeidet med å undersøke barns status i gruppen. Vedkommende fant at disse guttene oftere fikk tilsnakk av voksne. De fikk hardere tilsnakk, mer uvennlig tilsnakk og ikke rent sjelden kraftigere fysisk håndtering i forbindelse med samling og bordskikk. De voksne gikk foran som eksempler på at enkelte barn kunne behandles dårligere enn andre. Min kollega observerte dette så langt ned som i 2-årsalder. I skolesammenheng forekommer det også at kollegier har utviklet en klagekultur, hvor negativ omtale av barn er dagligdags. Elevene får skylden for uheldige relasjoner. Lærerne peker ut syndebukken.

Denne type praksis strider mot Lærerprofesjonens etiske plattform som igjen er forankret i Barnekonvensjonen. Ethvert barn skal behandles med likeverd og respekt. Skolehverdagen skal være positiv for eleven og eleven skal utvikle seg og ha et godt læringsmiljø. Dine profesjonelle valg skal være til beste for eleven.

Hva gjør du i ditt kollegium for å heve elevers status, særlig de som trenger det mest? Lytt til episoden og ta diskusjonen i eget kollegium.

Vi kjenner til flere tilfeller der kollegier har fått i oppdrag å kun omtale elever dersom de har noe positivt å si. Resultatet har vært oppsiktsvekkende positivt. Elever som går fra å speile seg i kritikk og misbilligelse til å speile seg i velvilje og varme, endrer seg. Vi vet det, men hvorfor går det galt noen ganger?

Hør Mona Søbyskogen og Ingunn Folgerø diskutere ansvaret vi har for å endre slike kulturer.


PROGRAMLEDER:

Ingunn Folgerø, rådsmedlem i Lærerprofesjonens etiske råd.


ABONNER:

Abonner på Lærerliv, så vil du få neste episode direkte inn på telefonen din.


NETTSIDEN VÅR:


SOSIALE MEDIER:


PRODUKSJON:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.