Svampinfektion i underlivet

Det kan klia, svida och vara obehagligt men det är ofarligt.

Svampinfektioner är mycket vanligt, tre av fyra kvinnor drabbas någon gång i livet. Riskfaktorer för att få svampinfektion i underlivet är framför allt antibiotikakurer och felaktig intimvård. Likaså att tvätta underlivet med tvål, ta bort behåringen, alltid bära trosskydd/binda eller tajta kläder. Andra riskfaktorer är diabetes, behandling med cellgifter eller läkemedel som påverkar immunförsvaret, eksem, graviditet och stress. Som tur är går svampinfektionen för det mesta över av sig själv eller med receptfria läkemedel.  

Under graviditet kan svampinfektioner ibland bli ett bekymmer. På grund av den ökade produktionen av framförallt östrogen blir miljön i slidan mer sur, vilket är kroppens sätt att öka skyddet mot bakterieinfektioner. Men tyvärr blir den sura miljön en ökad risk för att få en svampinfektion. Eftersom det är så lätt att få svampinfektion under graviditet blir en god intimhälsa ännu viktigare. Det är också lite lurigare att behandla under graviditet, eftersom de flesta läkemedel mot svamp inte är beprövade eller rekommenderade under graviditet.  

I avsnittet får du information och fakta av en riktigt vulvamupp så in och lyssna vetja!


Vi finns på www.babyzblogg och @babyzpodcast -följ oss gärna!


För mer information och beställning av ett säkert självprovtagningskit för svampinfektion - besök vår samarbetspartner Dynamic Code


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.