Hans Børli - skogens dikter

Hans Børli - tømmerhogger og dikter

Hans Børli er en den dag i dag en av våre mest folkekjære diktere. I denne episoden snakker vi med Ingun Aastebøl fra Anno Museum og venn Bjørn Andresen, begge i Hans Børli-selskapet, om oppveksten og livet til Hans Børli.

Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune, lengst sør i Hedmark fylke. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. Da krigen kom, deltok han aktivt i kampene, og ble tatt til fange av tyskerne.

I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige.

Ivrig jeger

Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans framtidige arbeidsplass, som tømmerhogger. Hans Børli omtalte seg selv i unge år som «Eidskogs ivrigste jeger», men etter 1948 tok han i stor grad avstand fra jakt.

Skogens dikter

Hans Børlis blir ofte omtalt som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Men han ga selv uttrykk for at tankene hans strekte seg lenger – til politikk, til fremmede kulturer og eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død. Børli skrev 22 diktsamlinger og er den dag i dag en av Norges mest folkekjære diktere. Vi snakker med Ingun Aastebøl fra Anno Museum og venn Bjørn Andresen, begge i Hans Børli-selskapet.

Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024

I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:

Lytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.


Hør også: Polare tragedier - med Odd Harald Hauge


Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

(Foto: Ivar Aaserud/NTB)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.