Dødelig effektive fangstanlegg berget våre forfedre

De første jegerne – fangstanlegg, dyregraver og ledegjerder

Hva vet vi egentlig de første jegerkulturene i Norge? En hel del – og vi kommer til å oppdage mye mer, ifølge dagens gjest, Per Jordhøy.

Fangstgraver, eller dyregraver, bogestillinger og ledegjerder utgjorde til sammen svære fangstanlegg i den norske fjellheimen for mange hundrede år siden. Per Jordhøy, forfatter, rådgiver og naturfotograf, er en som har studert kulturen til de første jegerne i Norge. Til Podkasten Villmarksliv forteller han at man stadig finner nye spor som peker tilbake på de første jegerkulturene i Norge. Det inkluderer fangstgroper som kan dateres tilbake til år 400 etter Kristus fødsel, mens andre, store fangstanlegg, kan spores tilbake til vikingtiden.

– Vi må huske på at et slikt stort fangstanlegg er sluttresultatet, slik at aktiviteten nok har pågått over lang, lang tid, sier Jordhøy til Podkasten Villmarksliv.

Du kan lytte Per Jordhøy som snakker om fangsanlegg, dyregraver og ledegjerder her:Jegerkultur

I denne episoden snakker Per Jordhøy med Knut Brevik om de første jegerkulturene i Norge. Hva vet vi – og hva visste og kunne disse første jegerne? – Mye kunnskap har gått i arv i generasjoner og de hadde dyp kunnskap i hvor villreinen trakk og hvor de beste bogestillingene var, sier Jordhøy.

HØR OGSÅ: Slik lykkes du med støkkjakt


Lev livet villere!

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.