Hvordan redder vi villaksen fra en dødelig parasitt?

Det ble naturkatastrofe når den laksedrepende parasitten Gyrodactylus salaris, en fremmed i norsk fauna, ble oppdaget i Norge etter import av fisk på 70-tallet og infiserte en stor andel norske elver. Endelig, etter flere tiårs kamp mot parasitten ved hjelp av behandling av elvene og reetablering av fiskebestander, er villaksen nå på vei tilbake i norske vassdrag og elver. Ekspertene mener at det er grunn til å feire, og at et skifte er på gang.

Likevel, det er fortsatt noen regioner i Norge som sliter med smitte. Nå i august skal Drivaregionen behandles. Men hva må til for å bli kvitt den dødelige parasitten, og for å friskmelde elvene våre?

I denne episoden av VETpodden skal vi høre om bekjempelsen av parasitten G. salaris og hvordan Veterinærinstituttet bidrar til behandlingen av elvene. Men hvordan skal man bevare norsk villaks og sjøørret i prosessen, og hva blir utfordringene for prosjektet i Drivaregionen? Forsker og prosjektleder ved Veterinærinstituttet Helge Bardal loser oss gjennom den planlagte behandlingen i Driva.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.