Ari Nissinen - Lentämisen vaikutus ilmastonmuutokseen

Lentäminen on päässyt otsikoihin ja median huulille eritoten IPCC-raportin jälkeen, mutta onko se todella ilmastopahis? Tätä selvittelemme jaksossa, jossa käsittelemme lentämisen päästöjä Suomen Ympäristökeskuksen ilmastotutkijan Ari Nissisen kanssa. Suomalaisten lennoista yli 70% on lomalentoja, työlentoja on vain vajaat 30%.


Ari on ollut mukana tuottamassa SYKE'n lentämisen päästöjä koskevaa raporttia, jossa selkeästi kerrotaan erilaisista vaikutuksista, mitä lentäminen aiheuttaa. Lentämisestä toistellaan, että se kattaisi vain 2 % maailman päästöistä. Tämä sisältää kuitenkin vain pelkät hiilidioksidipäästöt, eikä kaikkia päästövaikutuksia, mitä lentäminen aiheuttaa. Ari avaa meille miten päästöjä on laskettu, ja mikä on esimerkiksi säteilypakotekerroin. Näin ymmärrät paremmin, minkälaisia päästöjä omatkin lennot aiheuttavat.


Jaksossa Aria grillataan myös kysymyksistä kuten miten meidän pitäisi lomailla, onko lentäminen sallittua ilmastonäkökulmasta, ja keskustellaan onko maata pitkin matkailu sittenkään niin paljon ilmastoystävällisempää.


2:00 Onko lentäminen paha juttu?

3:40 Mistä lentopäästöt muodostuvat? 

4;30 Mikä on säteilypakotekerroin ja mikä sen merkitys on? 

11:50 Miten suuri merkitys on sillä matkustaako maata pitkin vai lentämällä? 

23:25 Onko Finnairin tavoite puolittaa päästönsä viidessä vuodessa realistinen? 

25:25 Mistä päästölaskureiden erilaiset tulokset johtuvat ja onko olemassa suosittelemisen arvoista päästölaskuria?

28:55 Miten meidän jatkossa pitäisi lomailla ilmastoystävällisesti? 

30:55 Millä tavalla meidän pitäisi keskustella rakentavasti ilmastokriisistä?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.