49. Karl Hultén: Läk Sköldkörteln Genom Kosten, Kort

Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.

 

Karl Hultén är idag en av Sveriges främsta experter på evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att återvinna hälsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ”Paleoteket” och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.


I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500’ personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.


Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.