69. Tomas Björkman: Om Världen Vi Skapar

Idag ska vi sammanfatta mycket av det vi pratat om det senaste året i ett väldigt spännande samtal som sätter fingret på många av de frågeställningar och utmaningar jag och säkert vi alla brottas med varje dag.

 

Tomas Björkman är en social entreprenör, filosof och författare som är teoretisk fysiker i botten och har en genuin nyfikenhet och vilja att förstå komplexa sammanhang som en grundläggande drivkraft i allt han gör. På 90-talet grundande han en bankverksamhet som han sålde 2001 och han har också under åren även byggt upp fastighets- och IT-bolag. Han har efter entreprenörskarriären skapat stiftelsen Ekskäret och co-workingspacet Ekskäret Klustret. Han har även skrivit böckerna The Market Myth, The Nordic Secret (tillsammans med Lene Rachel Andersen) och Världen vi skapar som jag varmt rekommenderar. Tillsammans med Norrsken Foundation och några till är hans stiftelse medskapare till appen 29K.

 

I veckans podcast pratar vi om hur världen vi skapat nått en så kallad punkt där vi antingen kan bryta ihop eller bryta igenom som samhälle. Vi pratar om våra kollektiva föreställningar, om hur det mesta vi tar för givet och ser som sanningar faktiskt bara är en påhittad verklighet som vi kan själva kan förändra. Vi pratar om det paradigmskifte vi står inför nu på grund av de enorma tekniksprång vi genomgått de senaste 30 åren, hur vi tidigare klarat av stora mentala skiften i historien och vad som krävs för att vi ska kunna göra det nu. Både som individer och som samhälle. Vi pratar om hur vi behöver en ny syn på arbete och vår funktion på jorden för att återigen hitta mening med vår tillvaro och samtidigt bidra positivt till jordens utveckling.

 

Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.