29. Elin Ekblom Bak: Det Vi Alla Borde Känna Till Om Syreupptagningsförmåga, Short

De senaste åren har jag fascinerats alltmer över hur illa ställt det är med folkhälsan i Sverige. Lite krasst kan man säga att vi har två läger där den ena, lilla, delen är hyperaktiv och rör på sig mer än vad man gjorde förr i tiden. Men den andra delen som är klart övervägande växer allt mer och värdena blir sämre och sämre för varje år.

 

För att reda ut läget i Sverige och för att se om mina iakttagelser stämmer har jag bjudit in Elin Ekblom Bak som är docent i Idrottsvetenskap med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. Elin är dessutom före detta fotbollsproffs och har spelat i 4 Stockholmklubbar samt även i spanska RCD Espanyol och kommenterar även fotbollsmatcher i TV.

 

I dagens avsnitt pratar vi om syreupptagningsförmåga som är den grundläggande komponenten i vår kondition. Vad är det för något och varför ska jag bry mig? Vi pratar om riskerna med stillasittande och hur man istället kan tänka på ökad vardagsrörelse och hur vi påverkas av vår kondition på vår fritid och i vårt arbete. Att kondition faktiskt påverkar vår hjärnhälsa och att en bra kondition är ett av våra starkaste skydd mot många av största folksjukdomarna hjärtkärlsjukdom, demens, diabetes typ 2 och övervikt.

 

Dela gärna det här avsnittet med dina vänner och fundera på hur du själv rör på dig idag och se om du kanske kan lura dig själv eller dina vänner att röra på dig lite mer framöver?

Support till showen http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.