Uppstickarna möter Nina Akbari

I det första avsnittet av den fjärde säsongen av podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund Nina Akbari, modejournalisten som blev entreprenör och medgrundare av skönhetstjänsten Dashl. Från att jobba inom publishing och mediabranschen i London blev hon entreprenör inom skönhetsbranschen, och hon berättar om utmaningarna med att bygga nätverk, få in investerare och kapital. Nina delar hur hennes modebloggande gett henne värdefulla insikter, varför de satsade på en pop-up beauty bar i Almedalen, samt varför elskotern är hennes lifehack.


Som ung drömde Nina om att bli chefredaktör på en modetidning och modebloggade under aliaset "Fashionina". Hon läste medieprogrammet på gymnasiet och sedan modejournalistik på universitetet. När hon efter universitetsstudierna jobbade inom publishing i London träffade hon sin medgrundare och vd:n i Dashl, Arbilina Nissan, och de bestämde sig för att starta ett bolag som kopplade ihop frilansande stylister med kunder. Då var det på uppsving att boka stylisterna till hemmet eller företaget, men det fanns en stor risk för både för stylisten och kunden genom att annonsera och boka genom Blocket-liknande tjänster. De flyttade hem för att lansera företaget i Sverige, trots en utmaning i mer kräsna och kvalitets- och prismedvetna konsumenter, men räknar med att snart kunna öppna upp på fler marknader.


Nina bjuder på både framgångstips, men också ett par fuckups och felprioriteringar de gjorde när de började bygga bolaget. T ex la de mycket tid på att välja och byta namn på tjänsten och köpte nya domäner varje gång innan de fastnade för Dashl. Därtill satsade de stort på att bygga en prototyp av tjänsten, och la tid på detaljarbete som att välja färger på knapparna på sajten och bygga personas. Allt det arbetet för en sajt som sen aldrig användes. 


Dashl är backade av ett par kända investerare som bl a Investinher (Camilla Läckberg och Christina Salibas investmentbolag) och Cristina Stenbeck, men Nina berättar om att övertyga investerare inte alltid är enkelt. Hon delar hur de lyckats vända flera investerare som sa nej från början till att få dem att säga ja - lärdomen är att inte ta ett nej som slutgiltigt svar. Ninas vision är man ska kunna landa i en ny stad och kunna tänka "nu bokar jag Dashl här", lika naturligt som att du skulle boka en Uber.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.