Uppstickarna möter Joceline Akgün

I det senaste avsnittet av podcasten Uppstickarna möter programledarna Karin Bäcklund och Johanna Snickars entreprenören och frisörkedjan Creative Headz vd, Joceline Akgun. Hon berättar om att skala upp familjeföretag, skapa ett varumärke i en traditionell bransch, att ha sociala medier aktivitetet i arbetsavtal och hur frisörer fungerar som psykologer.

 

Joceline berättar om hur hon länge försökte undvika familjebolaget och frisöryrket, och istället studerade psykologi och ekonomi i USA. Men väl tillbaka hemma föll hon in i familjeföretaget ändå, och har aldrig ångrat det. Idag har hon och systern Natalie växt företaget till 10 salonger i Stockholm och Göteborg. Hon beskriver dem som utmanaren i ”en bransch som inte vill förändras, där hantverket ska tala för sig själv och inte behöva marknadsföras i sociala medier”. För Creative Headz har just marknadsföring i sociala medier varit en framgångsfaktor. De har t.o.m. sociala medier använande och content-skapande som en del i arbetsavtalet för sina anställda, och deras butikschefer klipper ihop videos för deras sociala kanaler.

 

Joceline berättar att hennes största framgång är att ha kunnat motbevisa de som inte trodde på deras affär, och nej-sägarna under vägen har varit hennes största drivkraft och motivation. Däremot har den stora misstaget varit att inte ha byggt upp ett administrativt team i samma skala som bolaget byggts, och svårigheten att hitta t ex en controller med branscherfarenhet. Att driva eget och ihop med familjen gör att det är högt i tak och möjligheten finns alltid att kunna köra igång med nåt direkt.

 

Jocelines styrka, och svaghet, är hennes överskottsenergi. När ingen annan orkar kan hon köra på lite till, men har sent lärt sig att hon måste lyssna på sin kropp och dess signaler. Hon älskar struktur och mäter framgång i hur man är som medmänniska och vilket intryck man lämnar efter sig.

 

Hon menar att marknadsplan är minst lika viktigt som affärsplan och hur du syns med ditt varumärke är avgörande. I framtiden vill hon fortsätta bygga "ett litet imperium", men med mer hälsosam balans. Hennes bästa tips till andra entreprenörer är att investera sina pengar smart, så att man själv gör det man är bäst på och kan fokusera på sin idé. Satsa på en en duktig bokförare, en smart revisor och en bra skattejurist - och en marknadsplan.

 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.