Uppstickarna möter Esther Kazen aka Feministpastorn

I veckans avsnitt av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund pastorn Esther Kazen som är mer känd som "Feministpastorn". Hon är generalsekreterare för Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd och har 20 000 följare på Instagram där hon diskuterar ämnen som feminism, sex, HBTQ-rättigheter och existentiella frågor.

Esther är förvånad över hur provocerande många tycker att det är att vara troende 2018 och hennes fokus är att diskutera religionens plats i samhället. Hon är "teologinörd" och driver bl a en konferens om feminism för olika kristna samfund. Esther berättar om hur hennes skilsmässa som 25-åring påverkat henne och hon lyfter även vikten av historiemedvetenheten när det kommer till frågor som religionsfrihet, hemmafruar och trenden att en far överlämnar sin dotter på bröllopsceremonin. Hon talar om vikten av att fokusera inåt och att vara en hel människa, samtidigt som kan förändra världen lite grann.

Dessutom diskuteras vad dop och konfirmation innebär, om man får svära i kyrkan och vad skillnaden är mellan ateist och agnostiker. Esthers framgångsrecept är att utgå ifrån sin egen genuina drivkraft och lyssna på hjärtat, och hon riktar sig främst mot personer vars relation till kyrkan eller kristendom skaver. Hon berättar varför hon vill "leva mitt i motsatser" och om drömmen att både skriva böcker och att starta en inkluderande kyrka. 

Esther förklarar dessutom varför hennes persona Feministpastorn blivit så stor på Instagram och hon ger också ett konkret tips på hur man kan vara snällare mot sig själv. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.