Avsnitt 344: Varför uppstår viktplatåer och vad kan man göra åt dem?

I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack diskuterar vi två olika ämnen. Först går vi in på varför det kan uppstå så kallade viktplatåer under en viktnedgång. Vad vi väger kan variera några få kilo dag till dag på grund av förändringar i vätskenivåer men om vikten inte förändras på kanske två veckor så har du nått någon form av platå.

I det här avsnittet får du veta vilka förklaringar som kan ligga bakom en sådan platå. Både de som beror på förändringar i beteende och de som beror på förändringar i hur din kropp fungerar rent fysiologiskt. Efter det här så diskuterar vi vilka alternativ som finns tillgängliga för den person som hamnar på en sådan här platå.

Efter det här diskuterar vi om styrketräningsdelen i rekommendationerna för fysisk aktivitet är viktiga för att de gör människor starkare eller om det är styrketräningen i sig som är hälsofrämjande. Det kan låta lite som samma sak men om det är så att det är att det gör människor starkare som är det viktiga så kanske det inte finns så mycket att vinna från att träna styrka i fall man redan är stark nog.

Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

Hålltider

  • 00:01:13 När Jacobs son Alex stoppade upp en sten i näsan 2 tim innan de skulle resa
  • 00:07:24 Jacob har ökat sin tjänst på idrottsgymnasiet en del
  • 00:12:53 Wille har fortsatt att jobba med trädgården i sommarhuset
  • 00:14:57 Hur kan man tänka vid en platå när man försöker gå ner i vikt
  • 00:47:22 Är det hälsofrämjande att styrketräna eller är det viktigaste att bara vara stark?