Kaksisuuntainen mielialahäiriö - altistavia tekijöitä ja tulevaisuuden hoitoja

Puhetulvaa ja ajatuksenjuoksua aiheesta toiseen, runsaita mielleyhtymiä, unettomuutta, fyysistä rauhattomuutta sekä uhkarohkeaa ja holtitonta käyttäytymistä. Maanisessa tilassa potilas toimii usein tavalla, jota myöhemmin katuu. Manian jälkeen saattaa alkaa toisenlainen vakava sairausjakso eli depressiotila.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö, josta aiemmin käytettiin nimityksiä maanis-depressiivisyys ja bipolaarihäiriö, on vakava psykiatrinen sairaus, jota sairastaa noin prosentti väestöstä. Välillä potilaalla saattaa olla täysin oireettomia kausia, jotka voivat hyvällä hoidolla kestää joskus jopa vuosikausia.

Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä kertoo mm., mitä nykyään tiedetään sairauden synnystä sekä millaisia hoitomuotoja on käytössä. HUS:ssa ja Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella työskentelevä psykiatrian dosentti Tuukka Raij taas kertoo mm., miltä kaksisuuntaisuuteen sairastuneen pään sisällä näyttää.

Toimittaja Riikka Suikkari haastattelee myös Turun yliopiston neurotieteiden ja psykiatrian professori Hasse Karlssonia. Tämä vastaa kysymykseen: kun vastaanotolle tulee uusi masennuspotilas, mistä voi alkaa epäillä, että kyseessä saattaa olla kaksisuuntainen mielialahäiriö?

Suikkari on toimittanut Tiedeykköset myös masennuksesta sekä suoliston merkityksestä mielenterveydelle.