Teater Tropos — Att fängsla de som är stökigast!

Teater Tropos drivs av Lina och Conny Petetsén som som också står för konstnärligt innehåll och utveckling. Idéer arbetas fram gemensamt och Conny skriver manus. Samtliga premiärer sedan starten 1999 har varit urpremiärer. Här är text och skådespeleri i centrum och gruppen har utarbetat en form som fängslar och tar med även de stökigaste målgrupperna in till de mänskliga komplexa frågorna. Teatern rör sig genom flera genrer och har ofta valt frågeställningar utifrån patos och samhällsengagemang. Teatern arbetar alltid uppsökande och spelar i hela Sverige.


Utopi och verklighet är säsong 2 av Teatercentrums nya poddserie där teaterarbetaren Carina Ehrenholm möter sex olika konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet: Vad händer inom den fria scenkonsten just nu? Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle?

 

Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form.

 

Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde.

 

I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.