Avsnitt 43: Josefine Frankner & Rebecca (del 1)

I “Talk to me” avsnitt 43, del 1 & del 2, hör ni Sarah Dawn Finer intervjua Josefine Frankner och hennes dotter Rebecca. 

Josefine har skrivit boken “Kristi Bruds Slav - Mitt liv i Sektens hjärta” tillsammans med Cecilia Gustafsson.  


I boken och i intervjun berättar hon ärligt om det som började i ett sökande hos henne som nyinflyttad 14-åring i Uppsala pingstförsamling. Där träffade hon Åsa Björk, (Waldau) och följde henne till Knutby, där hon blev Åsas närmaste tjänarinna. Vi får höra om hur livet var innan och framför allt om hur livet blev efter åren i Knutbysektens grepp. 


I nästan 25 år levde hon för Åsa, också kallad “Kristi Brud”.

Hon blev psykiskt nedbruten, hjärntvättad och tillslut även fysiskt misshandlad. 

Genom manipulation och förminskning, förvandlades hon från en trygg och glad tonårstjej till en robot som var livrädd att hamna i onåd.

Hur var det att förlora rätten till att vara mamma till sina två barn, och behöva förskjuta sin familj?

Och vad var det som tillslut fick henne att ta sig och sin familj ut ur sektens fängelse? 

Det var Rebecca. 


I den här intervjun får vi även träffa och höra hennes äldsta barn, Rebeccas historia.

I Josefins bok så hette Rebecca Esther, men när hon fick höra att hennes mamma skulle intervjuas i “Talk to me”, så valde Rebecca själv, att med sitt riktiga namn och sina egna ord berätta sin historia. 

Med en förhoppning om att hjälpa andra i liknande situationer, väljer hon att i dessa avsnitt bland annat adressera de sexuella övergrepp hon utsattes för som tonåring av en pastor i Knutby, som hon senare vågade vittna mot i rättegång. 


Rebecca föddes in i Knutbysekten och beskriver i dessa avsnitt en verklighet som bara hon och ytterst få känner till. 

Om Knutbybarnens hierarkier, om hur man förlåter svek och hur det var att bli fel. 


Parallellt med Josefine, hennes man Samuel, Rebecca, och hennes äldsta bror Niklas privata historia, så fick resten av Sverige upp ögonen för Filadelfiaförsamlingen i Knutby först den 10 januari 2004 när Åsa Waldaus syster, Alexandra Fossmo, gift med pastor Helge Forssmo, sköts ihjäl och en av de mest osannolika brottsskandalerna i Sveriges historia drog igång.


I maj 2018 avvecklads Filadelfiaförsamlingen i Knutby. En ny rättegång inleddes i januari 2020, där tre av församlingens tidigare pastorer stod åtalade. Peter Gembäck, Urban Fält och Åsa Waldau. Waldau fälldes för åtta fall av misshandel och dömdes av tingsrätten till villkorlig dom med samhällstjänst.Urban Fält dömdes i mars 2020 till villkorlig dom, skadestånd och samhällstjänst för sexuellt utnyttjade av person i beroendeställning, efter att ha utnyttjat en 17-årig flicka sexuellt. 


Flickan var Rebecca. Detta är Josefine & Rebeccas sanning och deras historia, som dom minns den. 

En inspirerande intervju om att befinna sig i djupt trauma och ändå kunna ta sig hela vägen fram till ljusaste hopp. 


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.