Avsnitt 33: David Jassy (del 2)

I avsnitt 33 av ”Talk to me” - del ett och del två möter Sarah Dawn Finer producenten, låtskrivaren och artisten David Jassy.


David föddes och växte upp i Solna och var under det sena 90-talet en del av den framgångsrika hiphop-duon Navigators. Efter det skrev och producerade han låtar till artister som Ashley Tisdale, Charice, Sean Kingston, Darin, Mohombi, Iyaz och många fler. Både i Sverige och senare också i Los Angeles.


Den 23 november 2008, då han befann sig i LA för jobb, så hände något som för alltid kom att förändra hans liv.

 

Dagen efter en konfrontation med fotgängaren John Osnes, på ett övergångsställe i LA, så greps Jassy av LAPD polisen och förd till häktet. David fick då höra att Osnes, mannen han mötte, miste sitt liv den natten och Jassy blev anhållen och satt i häktet som misstänkt.

 

Efter 18 månader i häktet och en lång (och i efterhand delvis ifrågasatt) rättegång, dömdes han till livstids fängelse med första möjlighet till frigivning efter 15 år (fifteen to life). Det blev straffet för en spark och ett slag.

 

David kom att tillbringa 11 år och 4 månader av den domen i amerikanska fängelsesystemet.

 

De sista åren bodde han på fängelset San Quentin, där han både vidareutbildade sig, uppträdde, jobbade och dessutom skapade, skrev samt producerade - the ”San Quentin Mixtapes”.

 

Ett musikprojekt med (YOP) - dvs unga fångar, fick han till och kunde där berätta om sin egen historia - genom att skriva och rappa om den. Syftet var att visa på deras verklighet bakom galler samt för att förhindra att fler unga människor söker sig till destruktivitet och kriminalitet.

 

David berättar om förlika sig med när livet och friheten tas ifrån en. Att ta ansvar för vad han gjort och hur han levt för att hitta tacksamhet i allt han har, och för att hitta sätt att förändra, ge tillbaka, och göra gott.

 

Jassy berättar om de riktiga människorna bakom statistiken, om systematiska rasismen, och hur man tar sig igenom gängmentaliteten i några av världens tuffaste fängelser.

Hur han försökte navigera för att överleva i en verklighet få kan förstå eller någonsin kommer uppleva.

 

Efter hårt jobb, dedikation och en nådeansökan så hände tillslut det mest osannolika.

 

Den 27 mars 2020 godkände Kaliforniens guvenör hans nådeansökan och gjorde om Jassys straff till tidsbestämt, vilket ledde till att han frigavs och fick återvända till Sverige.

 

Intervjun med Sarah Dawn Finer gjordes i april 2021, ett år efter att han för första gången på nästan 12 år, återsett Sverige och förenats med sin son i frihet igen.

 

Detta är en intervju i två delar och en historia om när livet kan förändras över en natt, till ens värsta mardröm.

Men också om hur man kan hitta sätt att göra gott och genom bland annat kärleken till musiken och mot alla odds - faktiskt resa sig igen.

 

Aldrig tidigare har David Jassy berättat sin unika historia på detta sätt.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.