Birro möter: Robert Johansson

Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


Minns ni våren? Minns ni den lätta brisen i de varsamt gröna träden? MInns ni sångerna som steg ur solvarma gränder och kommer ni ihåg när ljuset drev in sin yxa i natten redan vid 04 på morgonen?

Minns ni vilka vi var då?

Ibland känns det som om vi i Sverige snurrar fortfarande än resten av världen.

Årstiderna håller varandra i handen som sockerstinna barn.

Ljuset blir ett tåg som kopplar upp vagn efter vagn av drömmar. Om våren väger dröm och vind lika mycket. Ljuset spinner en hel värld runt oss när vi lägger halsduken runt nacken och knyter vandringskängorna. Vi ska långt tillsammans. Vi ska dö och överleva tillsammans.

Vi ska återuppstå, gång på gång.

Vi är som regnvatten i den sista grärnden som stiger mot himlen igen, när vi fallit…

Vi ska visa det här sargade landet vilka vi är, vilka vi har förmågan att vara, och vi ska visa detta blödande gamla land varför vi aldrig viker ner blicken, varför vi älskar som bara dåra kan älska.

Om våren är våra drömmar som dansade penslar över världen. Inget nederlag kan sätta sin sko i nacken på oss. Vi reser oss direkt. Vi viker aldrig ner oss. Vi sätter på sin höjd tungan mot den sista gränden och känner smaken av ödeläggelse men innan regnet sköljer över oss är vi i uppe igen, hand i hand.

Vi är ett sällskap av syskon. Vi har olika förtjänster och förhoppningar men vi är i samma dröm tillsammans.

Svensk fotboll har visat sig stark, kärleksfull och beslutsam. Allsvenskan är vackrare och stoltare än någonsin och den är det för att alla ni som älskar som dårar och genier är ute på gatorna och arenorna och berättar för alla att det är en kärlek att ta på allvar.

Det här är er dröm. Det här är er värld. Det här är en glittrande stege upp ur den förbannade håla av våld, skjutningar, terror, inflation och kris som annars tjuter runt Sverige.

Svensk fotboll har under 2023 varit den enda tröst jag behövt för att orka ta mig vidare. Svensk fotboll har blivit en bror som ger sig ut den allra sista natten och letar efter mig, hittar mig utslagen i en gränd och sedan sträcker mig handen.

Eller en älskling i mörka ögon som stryker hårt bakom örat och säger:

“Här. Kolla. Vi brinner för dig också. Vår eld är din eld.”

Tack svensk fotboll för 2023.

Jag älskar dig, din djävel.


Nästa år fyller Allsvenskan hundra år. Därför har jag bjudit in Robert Johansson som är kommunikationschef på SEF.


Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.