Birro möter: Ola Andersson – igen

Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


Hur högt pris är vi beredda att betala för att få arbeta med det vi älskar?

När vi skövlat ner tiotusen timmar i passionens svarta hål och står där och väntar på kvittot och det drar in svarta moln över våra liv, har det varit värt det?


För ett år sedan drabbades Ola Andersson av en hjärtinfarkt. Idag möter han mig leende på Sirius kontor i centrala Uppsala.

Så ser miraklet ut


Samtidigt. Han har fått kliva ner som sportchef och klubben som ärligt talat varit hans klubb i decennier är nu i andras händer. Men han lever. Han skrattar. Om några veckor reser han till Italien för att fira sin 30:e bröllopsdag.


Jag har alltid tyckt mycket om Ola Andersson.


Uppsala är en välkammad stad. Sirius är Sveriges mest välkammade förening. Det lite lätt bortvända, akademiskt upphöjda (ibland arroganta) som finns i staden verkar inte ha kommit åt den gode Andersson.

Det är inte så att man ser honom dricka starkbärs och ställa den imaginära gitarren på en bildlig rundgång. Men han verkar vara en perfekt kombination av smarthet och passion.

 

På en vägg på Sirius kontor hänger tavlor med tidigare laguppställningar och på en av de där bilderna står den gode Ola Andersson och jag tänkter; vad är det som händer, är det ett spökfoto, är det Jack Nicholson i The Shining, i slutet av den filmen, när han Jack dyker upp på ett foto för hundra år sedan, han var alltid där, han var ett spöke på The Overlook Hotell redan innan han kom dit. 

Inga jämförelsr i övrigt. Men Ola Andersson har på något sätt alltid varit i Sirius. Och likt den gode Javier Zanetti har han inte åldrats en dag på flera decennier.


Fast det är inte riktigt sant. Det är klart som fan att han åldrats, förändrats, kanske också förädlats av det som hände för ett år sedan.

Möt Ola Andersson i dagens avsnitt av Birro Möter.


Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.