Birro möter: Ola Andersson

Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


Jag hade glädjen att få vara i Sirius under ett halvår 2020. Min insats var obetydlig men jag kommer för alltid bära med mig träningslägret i Spanien och den inte allt för frekventa, men alltid genuina kontakten med Ola Andersson.


Ola har en sorts fokuserad, vältalig och distinkt närvaro och när han snackar med en, om det så var att vi stod och såg en träning eller satt på ett kontor eller när han var gäst i något inslag eller program, så var det som om han faktiskt både lyssnade och ville delta, ville bidra, ville både förklara men också förstå, tala så klart, men också lyssna.


Samtidigt finns det något varsamt vilande hos honom. Han verkar ibland skrämmande harmonisk, som om han inte kan begripa att inte resten av världen fattar att det inte är en konst att gå på vatten.


Uppsala är en välkammad stad. Sirius är Sveriges mest välkammade förening. Det lite lätt bortvända, akademiskt upphöjda (ibland arroganta) som finns i staden verkar inte ha kommit åt sportchef Andersson.


Det är inte så att man ser honom dricka starkbärs och ställa den imaginära gitarren på en bildlig rundgång. Men han verkar vara en perfekt kombination av smarthet och passion.


Jag minns när jag en dag i början av 2020 smög runt på Sirius kontor. 


På en vägg hängde tavlor med tidigare laguppställningar och på en av de där bilderna stod den gode Ola Andersson och jag tänkte; vad är det som händer, är det ett spökfoto, är det Jack Nicholson i The Shining, i slutet av den filmen, när han Jack dyker upp på ett foto för hundra år sedan, han var alltid där, han var ett spöke på The Overlook Hotell redan innan han kom dit. 


Inga jämförelsr i övrigt. Men Ola Andersson har på något sätt alltid varit i Sirius. Och likt den gode Javier Zanetti har han inte åldrats en dag på flera decennier.

Möt en av Sveriges bästa sportchefer i ett innerligt samtal om allt det viktiga i livet.


Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.