Birro möter: Marcus Berg

Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


Jag drog till en älskad hemstad för att möta upp en av svensk fotbolls värdigaste fanbärare de sista åren, Marcus Berg.

Birro Möter kommer till er från Kamratgården där lagkapten Berg bjöd in till en innerlig, varm och genomlysande timma om allt från hatet på sociala medier, den förbannade smärtan, kärleken till landslaget och till IFK Göteborg inte minst.


Jag högaktar fotbollsspelare som Marcus Berg. De är briljanta utan att affischera hela den märkliga underjorden som är media och offentligheten med att de är det…


De bara är grymma, match efter match. De är den felande länken mellan teori och praktik. De omvandlar tränarens riktlinjer och teori till praktiskt spel. 


Ingen saknar dem förrän de plötsligt inte är där längre. En del skulle kanske säga att de spelar enkelt. Jag menar nog att de spelar smart och solidariskt. De gör sitt lag, eller landslag, bättre och därmed har de förstått det allra mest grundläggande för ett landslag som Sveriges; vi behöver få hela laget att leverera bättre som enhet än som enskilda spelare.


Efter att ha bränt en målchans förpestades hans och familjens liv av den djävulska trollsvans som piskar upp hat i det offentliga samtalet nu för tiden.


Det outhärdliga hatet är som idiotiskt och smutsigt slaskvatten. 

Finns det något ovärdigare än att sitta anonym och hatiskt framför en skärm och skriva vidrigheter till människor man aldrig komma se i ögonen?


Vi behöver återupprätta människovärdet i vår egen samtid, i det offentliga samtalet. Framförallt behöver vi lära oss att se de små nyansernas fotbollsspelare och förstå hur viktiga de är för ett lagbygge.


Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.