Birro möter: Kim Bergstrand

Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


Jag tror på det goda samtalet. Jag tror på offentligheten som en slags marknadsplats där vi kan mötas för att lära oss av varandra.

Gud vet att offentligheten inte ser ut sådan vintern 2022.


Alla pratar. De flesta skriker. Men vem fan orkar lyssna på allt skval?


Jag klev ner från de främsta och hemskaste barrikaderna för sju, åtta år sedan. Jag drog ur kontakten till samtiden och det är bland det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv.


Men jag vägrade ge upp tanken på media som en gemensam plattform att möta människor på.

Jag vägrar fortfarande att sträcka vapen åt mediala, publika mobbare, ytlighet, elakhet och cynism.


Det måste få finnas ett lite hörn i den här samtiden där människor möts för att samtala, inte debattera, eller diskutera eller övertyga eller hata eller briljera i raljans och arrogans.

Utan bara mötas.


Ett enkelt möte bara. Ett bord, två mikrofoner, två tilltufsade medborgare inte så förtvivlat olik dig som lyssnare.


Mitt lilla hörn av offentligheten numera är svensk fotboll. Det är här jag ska vara och det är det här jag älskar.


Kim Bergstrand är en av Sveriges i särklass mest meriterade tränare. En del ser honom som en bångstyrig jävel. Jag ser honom som en man med ett patos. Jag högaktar honom för hans konsekvens att vägra låta andra diktera vem han är. Jag är också nyfiken på vem han möjligen kan tänkas vara, några centimeter in, närmare hjärtat.


Men vem är han då? När grät han senast? Hur ser han på sin egen roll i offentligheten? Hur orkar han stå stark i förvissningen om vem han är när folk medvetet väljer att trixa med det han säger?

Hur ser han på mig som författare? Vad betyder Ulf Lundell för honom? Vad tycker han att Svenska Fotbollsförbundet borde göra om han efter en blöt middag får chansen att säga det till dem? Hur ska de använda Oliver Berg i Djurgården? Drömmer han om att leda landslaget? Kommer han spara alla de där urklippen vi snackar om i avsnittet? När skriver han sin sin bok och hur har hans syn på ledarskap förändrats under åren?

Och är det sant att han ville bli kock när han var liten?


Två gubbar samlas runt ett bord och snackar media, fotboll, ledarskap, livet och en del annat.

Ni är välkomna att lyssna.

Varsågoda.

/Marcus Birro.


Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.