Birro möter: Jimmy Thelin

Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


När det yngre tränargardet drog ut till strid var många utåtgående, måna om sin framställan och verkade om inte älska så i alla fall innerligt uppskatta det ständiga strålkastarljuset.


Bartosz, Brännström, Rydström, Poya, Jocke Persson, Marcus Lantz och Daniel Bäckström. Ingen av dem ser ut att vantrivas bakom solfjädrarna av mikrofoner vid det uppdukade medie-bordet.


Det är annorlunda med Jimmy Thelin.


Det finns något bortvänt hos honom. Det är som om han inte alltid gått i takt med sin egen talang, som om han inte rakt av köpt bilden av den moderna fotbollstränaren som en verbal tungviktare, en medial superstjärna.


Jag har alltid haft känslan att Thelin hellre går undan efter en match och resonerar över resultatet, kanske en smula vemodigt, allra längst in i materialarens gamla rum…


Jimmy Thelin är den allsvenska tränaren som suttit längst på sin post. Ibland känns han som gardinerna i ett klassrum. De har alltid hängt där och inte förrän nån jävel slitit ner dem undrar vi vart de tog vägen.


Jag har följt Thelin som alla följer Thelin, en bit ifrån. Jag har alltid högaktat honom och den respekten har bara ökat för varje år. Han har varit i det allsvenska finrummet nästan exakt lika länge som jag haft äran att få följa och rapportera om Allsvenskan, Hans lågmälda ihärdighet är som en kyrkklocka som hela tiden alldeles strax ska slå. Han är som tidsinställd perfektion.


Han har lyckats vägra spela det mediala spelet utan att lyfta ett finger eller skälla ut någon. Han har lyckats bibehålla sig själv närmast i en värld som väldigt gärna vill slita tag i det som är dig närmast, och visa upp det på torget för alla att se.


Jimmy Thelin vet knappt ens vart det torget ligger. Han har annat och viktigare saker för sig. Som att bygga Elfsborg över tid, i tålamod och solidaritet.


Välkommen till Birro Möter, Jimmy Thelin.


Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.