Vårt behov av STAMsång?

Det fanns en tid…kanske finns den fortfarande…då barn och ungdom fostrades in i en svensk sångtradition. Varje elev i folkskolan tilldelades ett exemplar av “Sjung svensk folk”. Som sen plockades fram varje “sång- och musiklektion” för allsång till magisterns eller frökens ackompanjemang. Och det fanns ju alltid ett piano framme vid katadern på den tiden. Det här var sånger som ringade in vår natur och kultur via ett pärlband av t ex hurtiga vandringssånger. Som kanske tappat sin lyskraft idag när nästan alla som inte bor precis vid skolan blir skjutsade. Men ändå, klatschiga melodier i sann förbrödrande anda. 

Och det sjöngs kring lägereldar i scouterna och vid kvällssamlingar på konfirmationsläger - och på studentfester!

Vart har “Sjung svenska folk” tagit vägen? Sjunger man längre runt lägereldarna? Och på studenten? Kan dagens unga ens texten till Studentsången?

Har Allsången på Skansen (och Lotta på Liseberg) blivit dagens sångliga kultplatser? Och vad är det i så fall för sånger som utgör dagens STAM-sånger. Finns det nån svensk “sång-kanon”, alltså en samling av sånger som skapar en svensk gemenskap. Ska “Sjung svenska folk” dammas av och fyllas på med Laleh, Gärdestad, Lundell och Melissa Horn-låtar?

Följ Studio 64:s jakt på STAMsången!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.