Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, forskar om bl a Alzheimer

En gång efter en semester för några år sen satt jag i ett möte och fattade inte vad vi pratade om. Jag blev livrädd och Googlade på Alzheimer.


Idag kan du genom blodprov få reda på om du har anlag för Alzheimer och om du rent av redan är på väg in i sjukdomen. Men vad ska du med resultatet till?


Tillsammans med Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, vi oss in i hjärnans inre. Vi reder bland annat ut demens och Alzheimer, en av våra vanligaste åldersrelaterade sjukdomar. 


Vad är varningssignalerna? Kan utbrändhet och depression ge symptom på demens? Vad kan jag göra för att förhindra demens? 


Inledningsvis pratar vi om varför hjärnceller gillar alkohol, om Galna kosjukan ock kannibalism och hur mycket själen väger. Vi tar också reda på vad en hjärnskakning egentligen betyder och hur farligt boxning, hockey och fotboll är. I slutet får du historien om hur Henrik höll på att missa ett viktigt möte med Bill Gates.


Var jag på väg att få Alzheimer efter semestern? Svaret får du strax av professor Henrik Zetterberg!Moderator: Gunnar Oesterreich

Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen

Distribution: Acast

Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books


Hitta allt om podden: 

Websida: https://spannandemoten.se/

Instagram: @spannandemoten

Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/

Kontakt: gunnar@oesterreich.se eller via sociala medier


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.