14. Tang og tare kan gjøre magi for klimaet vårt

Et relativt lite område med tang- og tareproduksjon utenfor Norskekysten er nok til å fange hele Norges årlige CO2-utslipp.


Algene spiser seg rett og slett sterke av vår forurensning, og dersom vi bruker dem riktig i etterkant - vil de gi et solid bidrag til at klimaregnskapet går riktig vei!


Produksjon av tang og tare er bare i startgropa her hjemme, men med de riktige grepene kan dette bli en næring som hjelper oss til en grønnere og mer bærekraftig verden.


Presisering: Vi behøver et areal på rundt 20 000 kvadratkilometer med tare for å ta opp hele det årlige utslippet av CO2 fra Norge, i skrivende stund. Det er like stort areal som tidligere Sogn og Fjordane fylke. Det kan høres stort ut, men drar du det arealet ut til havet - så blir det som en malingsflekk på kartet. Altså relativt lite, sammenlignet med det havarealet som finnes utenfor kysten vår.


Mer info om forskningen på tang og tare finner du her: https://www.sintef.no/ocean/satsinger/norsk-senter-for-tang-og-tareteknologi/#/


Gjester: Jorunn Skjermo og Ole Jacob Broch, begge seniorforskere ved SINTEF Ocean.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.