73. Hjerteundersøkelse: Slik kan kunstig intelligens bidra til å redde liv

Hvis du får problemer med hjertet ditt, er det viktig at du får gjort en god undersøkelse av det. Da er ofte ultralyd en fin måte for legen å se inn i kroppen din på.


Utfordringen er at det skal en del erfaring til for å styre ultralydproben (den som ligner på en joystick) i riktig retning slik at man får de perfekte bildene. Og analysen av disse bildene er en tidkrevende oppgave, som også krever lang fartstid i legeyrket.


Men med kunstig intelligens kan erfaringen fra tusenvis av leger mates inn i en maskin (det som kalles maskinlæring), og hjelpe din lege med å både styre proben riktig og analysere bildene av hjertet ditt.


På den måten får du en tryggere behandling, legen din en enklere arbeidshverdag og helsevesenet sparer seg for tid og ressurser – noe som gjør at enda flere kan få den hjelpen de behøver.


Og det beste av alt: Dette testes allerede på ekte pasienter og kan bidra til å redde liv over hele verden om ikke så altfor lenge.


Gjester:


Bjørnar Grenne, overlege på hjerteavdelingen ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU.

Andreas Østvik, AI-forsker hos SINTEF og NTNU.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Mer om SINTEFs forskning på KI finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/


Ønsker du å lese mer om ultralydteknologi, finner du mer om det på Centre for Innovative Ultrasound Solutions (NTNU) sine hjemmesider: https://www.ntnu.edu/cius


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.