74. Selvkjørende lastebiler

Hva hadde du tenkt om du så en førerløs lastebil på veien? Høres kanskje skummelt ut, men det kan bli et helt vanlig syn i løpet av din levetid.


Allerede nå opplever Europa en sjåførmangel, samtidig som vi behøver en mer effektiv og miljøvennlig transport. Derfor utvikles det lastebiler som kjører helt av seg selv, og målet er å teste dem på motorveien om ikke så altfor mange år.


Men før de kan kjøre rundt sammen med oss på norske veier, er det en del utfordringer som må løses. Blant annet den aller viktigste: Hvordan kan vi sørge for at dette blir trygt?


Mer om dette forskningsprosjektet (som heter MODI) kan du lese her: https://www.sintef.no/prosjekter/2022/modi/


Gjester: Hanne Seter og Petter Arnesen, begge seniorforskere i SINTEF.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Synes du denne tematikken er ekstra interessant så finner du også en episode om selvkjørende biler i arkivet vårt. I tillegg skal Hanne snakke om dette med fullautomatisert godstransport under Arendalsuka 2023, og mer om det arrangementet finner du her: https://program.arendalsuka.no/event/user-view/20458


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.