79. Kampen mot støy kan vinnes med lydgjenkjenning og kunstig intelligens

Støy er ikke bare irriterende, det er også helseskadelig for kroppen din. Ørene våre fungerer som et alarmsystem, og de får aldri fri i støyfulle omgivelser.


Det betyr at selv om du sover godt om natta med støy rundt deg, vil likevel ørene dine sende faresignaler til hjernen, og dette kan føre til sykdom og tapte leveår.


Derfor er det viktig at vi får identifisert hva støyen skyldes i områder der den er for høy.


Fram til nå har man gjort dette ved å beregne seg til den mest sannsynlige støykilden, men takket være maskinlæring kan vi nå bruke kunstig intelligens til å finne ut nøyaktig hva det er som bråker – og ta de riktige grepene for å gi ørene våre litt mer ro.


Lydgjenkjenning kan også brukes til å avsløre om naturen har det bra eller ikke, og det kan hjelpe oss mye innenfor helse. Det kan rett og slett brukes til alt der vi hører noe og der lyden kan fortelle oss ett eller annet.


Mer om det får du høre i denne episoden!


Gjester:

Femke Gelderblom, forsker SINTEF

Herold Olsen, seniorrådgiver SINTEF


Programleder: Aksel Faanes Persson


Vil du heller lese om denne teknologien? Da finner du en artikkel om lydgjenkjenning her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/avslorer-stoykilder-med-kunstig-intelligens/


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva du ønsker å høre fra oss? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.