71. 3D-printing: En revolusjonerende produksjonsmetode

Du har kanskje sett eller testet ut en 3D-printer fra butikken, der tynne plastikktråder smeltes og bygges lag for lag til de blir et produkt. Artig leketøy, som trolig har resultert i noen figurer, et skilt eller noe annet i relativt liten størrelse.


Vel, denne teknologien har kommet ganske langt nå – og gir oss muligheter langt utenfor hobbystadiet. For eksempel har Equinor klart å printe ut noe som veier hele tre tonn!

Additiv tilvirkning, som det heter på fagspråket, kan gi oss mange nye muligheter på produksjonsfronten. Blant annet ved at vi kan printe ut det vi har behov for, akkurat når vi har behov for det.


Vi slipper dermed å ha store varelager med produkter som kanskje aldri blir bruk, og får i stedet mulighet til å tilpasse hvert enkelt produkt slik at det blir perfekt for det vi trenger det til.


Bra for miljøet, bra for å sikre oss tilgang på produkter og bra for å få reparert ødelagte ting i rekordfart – for å nevne noe!


Mer om forskningen på 3D-printing, eller additiv tilvirkning, finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/additiv-tilvirkning-3d-printing/

Jobber du i norsk industri og er interessert i hvordan 3D-printing kan hjelpe din virksomhet? Her får du trolig svar på mye av det du lurer på: https://www.sintef.no/contentassets/ab3e19d64cd844fe93c4896df55c9fce/additiv-tilvirkning-brosjyre-sintef-2023.pdf


Her kan du lese mer om hvordan Equinor benytter seg av denne teknologien: https://www.equinor.com/no/energi/3d-printing


Gjester:

Hege Skryseth, konserndirektør for teknologi, digital og innovasjon i Equinor.

Klas Boivie, seniorforsker SINTEF.

Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef SINTEF.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.