50. Stoppa självmorden! med Alfred Skogberg

I det femtionde avsnittet av podden pratar vi om självmordsprevention. Gäst är Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige idag och Suicide Zero arbetar för att dramatiskt minska självmorden genom att sprida kunskap och bilda opinion i ämnet. Alfred skrev 2012 boken ”När någon tar sitt liv – tragedierna vi kan förhindra” som blev mycket uppmärksammad.


Även Alfreds Kalla Fakta-reportage om den så kallade Miami-modellen som sändes 2004 väckte stor debatt. Reportaget handlar om Dade County i Miami, som lyckats minska antalet självmord från 8 per 100 000 elever till 0,5 per 100 000 elever och faktiskt ibland haft år där de varit HELT förskonade från självmord. Kan vi minska självmorden i Sverige med samma modell som i Miami? Förutom Miami-modellen pratar vi om hur man ska prata om ett självmord när någon har förlorat en anhörig och om medierapporteringen kring självmord och vad journalister kan göra för att på ett korrekt och värdigt sätt skriva om självmord.


Om du har tankar om att ta ditt liv, sök professionell hjälp eller ring till Minds dygnet runt-öppna självmordslinje på telefonnummer 90101. Du kan också mejla eller chatta med självmordslinjen, gå in på www.mind.se/sjalvmordslinjen.


Hjälp till att hålla podden gratis och få tillgång till Dokument-serien på: http://patreon.com/sinnessjukt


Köp Christians böcker och tavlor signerade här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.