Share

cover art for Spekkhoggere er ålreite dyr

SEILmagasinet podcast

Spekkhoggere er ålreite dyr

Season 4, Ep. 43

Jon Espen Skogdalen er hverken havforsker eller fiskeekspert. Likevel vet han mer om spekkhoggernes liv enn de fleste. I denne episoden av lørdagspodcasten forteller han om hvordan dyrene de siste årene har vist økende interesse for å leke med seilbåter, med det resultat at båtene er påført store skader, og i minst ett tilfelle, blitt senket av spekkhoggerne. Skogdalen forteller om hvor det er mest sannsynlig å treffe på dyrene, og hvordan man, om mulig, man beskytte seg mot angrep.

More episodes

View all episodes

  • 18. Pia Dahl Andersen og Nora Edland tok verdenscupbronse

    06:37||Season 7, Ep. 18
    Jentelaget i 49erFX som lenge har vært i skyggen av Helene Næss og Marie Rønningen har nå stått frem og viser de er verdige arvtakere til en plass i verdenseliten. Allerede i årets første «Grand Slam», Trofeo Princesa Sofia» viste KNS jentene hva vi kan vente oss i tiden som kommer.
  • 17. Mikkel Thommessen: Om et langt liv som seiler

    30:02||Season 7, Ep. 17
    Mikkel Thommessen blir omtalt som seilsportens levende leksikon. Han startet karrieren i en seilsnekke ut fra Vollen i Asker, og var aktiv i Asker Seilforening i den tiden foreningen het Blakstad Seilforening. Mikkel kommer fra en seilglad familie, med en far som var reserve under OL i London i 1948 i Firefly-klassen. På 60-tallet flyttet Mikkel til USA og kom inn i seilmiljøet i New York. På 70-tallet ble det noen år i Japan. Mikkel har sett båtklasser komme og gå og trekker frem Laser miljøet på 70-tallet som spesielt. Vi snakket ikke om tiden med havkappseiling på 80-tallet hvor Mikkel seilte halvtonner og Admirals Cup vinneren Eclipse. Siden 2018 har Mikkel laget podcastsendinger hver lørdag, over 300 til sammen. For første gang sitter han nå på motsatt side av mikrofonen.
  • 16. KNS første kvinne til rors

    16:21||Season 7, Ep. 16
    Vi har snakket med Benedicte Lind Bjørland som er nyvalgt leder i KNS. Hun har allsidig bakgrunn som heltidsseiler i 470, topputøver på telemarkski og skipper på 45 foter i ARC seilasen. Med mange år allerede i foreningens styre og solid økonomisk utdannelse står hun klar til å aksle KNS´ mange utfordringer og hun gleder seg til å ta fatt på oppgavene.
  • En seiler i sinn og sjel

    51:20|
    Komikeren som var med «Berserk« på eventyr savner sjøen. Han forteller her om sin tilknytting til båtlivet, og sine opplevelser på havet. Rosén vokste opp med en far som seilte og seilingen ble en naturlig del av barndommen. Interessen for å seile har vedvart og stillheten han opplever på sjøen har vært en viktig motvekt til det hektiske livet som komiker og TV-kjendis. Det har blitt flere seilbåter opp gjennom årene, men under pandemien forsvant omtrent alle oppdrag og han måtte seilte båten for å sikre økonomien. Nå er det bedre tider og Alex Rosén er på jakt etter ny båt. Det er mye å velge mellom, men den ergre seileren vet hva han skal se etter.
  • 15. Bror og Sivert With i SailGP

    21:19||Season 7, Ep. 15
    Bror With startet sin karriere i internasjonal seiling da han var barnevakt på Bermuda for Fredrik Lóóf som seilte America's Cup for svenske Artemis Racing. Laget fikk øynene opp for Brors initiativ og arbeidslyst og belønte ham med en plass på laget. Senere har han jobbet med flere team i SailGP og har nå en ledende posisjon i teamet til det tyske laget. Sivert har fulgt i Brors fotspor og etter en tid hos Artemis Technoligies i Belfast skal han nå jobbe sammen med storebror for tyskerne. Denne helgen er det en ny runde i SailGP med de to nordmenn i viktige posisjoner.
  • 14. Samler på Draker

    18:37||Season 7, Ep. 14
    Knut Chr. Hallan var gutt i 1963 da Kronprins Konstantin av Hellas stilte opp i Dragon Gold Cup på Hankø i sin nydelige trebåt. Da bestemte han seg for at han én gang i livet skulle ha sin egen Drake i mahogny. Nå har han ikke bare én, men et antall båter som sammen med andre Draker er samlet i Son, i det som nå beskrives av entusiastene beskriver som Drakenes Riksanlegg. Med i intervjuet er også Dan Richard Isdahl-Eng, en annen Drakeskipper som er ivrig i miljøet året rundt. Hallan selv skal i sommer ta en av sine båter til regatta for klassiske trebåter i Flensburg og håper på besøk fra Danmark og Sverige til Hankø Race Week og Son.
  • 13. Det startet med seiling

    17:32||Season 7, Ep. 13
    Flere år før Erling Kagge sammen med Børge Ousland var den første som nådde Nordpolen på ski, uten assistanse, var han med den kjente seileren, Warren Brown fra Bermuda på tokt rundt sør amerika og helt syd til Antarktis. Kagge var også med Brown i Fastnet Race i 1985. Senere har det blir mindre seiling inntil han i 2023 sammen med blant andre Thorleif Thorleifsson og Børge Ousland nådde den avsidesliggende Kvitøya, vest for Svalbard, og var en av tre som var de første til å traversere øya fra øst til vest. Nå er barna store og forlaget hans solgt, og Erling Kagge kan planlegge de neste 30 årene av sitt liv. Da håper han seiling igjen skal få plass i livet og han drømmer om en liten og rask båt som skal ta ham på nye turer.
  • 13. Thomas Nilsson om Wheather Routing

    29:03||Season 7, Ep. 13
    Både Skagen Race, NM shorthanded, Færdern og Shetland Race har nå lagt inn wheater routing i sitt respittystem. Thomas Nilsson forklarer hvordan det virker og hvordan det har gjort respittseiling mer rettferdiǵ enn det var.
  • 12. Pippip Ferner vil redde havet

    14:12||Season 7, Ep. 12
    Pippip Ferner kommer fra en seilerfamilie som har livnært seg i klesbransjen. Selv tilbragte hun barndommen mer i fjæra enn i seilbåten, og hun skjønte fort at skulle det bli noe fart på garderoben måtte hun lage klærne selv. Derfor begynte hun å samle plast og annet avfall i strandkanten og ellers på sin vei til og fra til å fra atelieret der hun lager klær i tillegg til de mest fantasifulle undervannsskapninger. Pippip har en grenseløs energi og skulle helst se at døgnet hadde 36 timer. Nå må nattesøvnen vike for engasjementet for et renere hav. - Båtfolket må skjerpe seg, sier hun. Selv om ødelagte vinterpresenninger kan bli til de fineste ballkjoler, er det bedre om de er godt forankret i båten som skal vernes i vintermånedene. Løsrevne plastkanner hører ikke hjemme fritt i naturen, og så må folk være flinkere til å feste fenderne til båtene sine, sier Pippip. Når vi velger å presentere Pippip Ferner på kvinnedagen er det for å vise at feminin mote godt kan kombineres med idealisme og hard jobbing for miljøet.