8. Richard Skröder - Vården, omsorgen och tankar i livets slutskede

Psykologerna som studerat den mänskliga livscykeln har upptäckt att ju mer aktiva och engagerade människor fortsätter att vara under mitten och den senare delen av livet, desto större är sannolikheten för att uppnå psykisk hälsa, fysisk välbefinnande och personlig tillfredsställelse. Utmaningar och aktiviteter stärker vår självkänsla, håller oss vid liv. Utan dem och utan våra drömmar tynar vi bort och blir gamla i förtid. Men under den senare delen av livet är det också en tid att reflektera inåt, ompröva prioriteringar, göra saker i ett annat tempo utan att för den sakens skull sluta göra saker, sluta drömma.

Livet är inte över förrän det sista andetaget, och inget av det du fått kan du ta med dig – Det som lever kvar är minnet av den du var och det du gett.

Med tanke på det så känns det viktigt att vara medveten om hur vi väljer att leva våra liv. Lever vi fullt ut. Vad är det vi kommer att ångra när vi ligger där i livets slutskede.

Det här funderar jag över ibland och just därför har jag i det här avsnittet bjudit in Richard Skröder, verksam som Överläkare inom den palliativa vården på Stockholms Sjukhem.


Av och med: Agneta Sjödin


Gäst: Richard Skröder

Följ denna länk för att del av Så in Själens första ljudbok, samt välja att lyssna på podden reklamfritt, få tillgång till avsnitten och hela intervjuserier tidigare. https://plus.acast.com/s/sa-in-i-sjalen.




Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.