#183 - Bästa fondrobotarna 2021 | Vilken är den bästa fondroboten?

Vår analys och genomgång av de svenska fondrobotarna 2021 utifrån frågan: Var kan vi tänka oss lägga våra egna pengar?

======
Artikel på bloggen med bildspel, sammanfattning (7 min) och fördjupning:
http://bit.ly/frobot2021
======

Sedan 2017, då de första fondrobotarna lanserades i Sverige, har det hänt väldigt mycket. Fondrobotarna har förändrats, vissa har gått i graven och andra har tillkommit. I det här avsnittet ger vi vår subjektiva syn på de fondrobotar som finns, samt hur vi själva avser göra med våra pengar i år.

Vi vill också poängtera att det här avsnittet inte är för nybörjaren. För dig som är ny, så är det bättre att du lyssnar på avsnitt #99 som går genom bakgrunden, forskningen och varför det är en bra idé att spara i globala indexfonder /fondrobot.
http://bit.ly/rikat99

De senaste tre åren har min stående rekommendation till en person som vill börja spara varit:
- "Välj en fondrobot, det spelar egentligen ingen roll vilken du väljer."

En fondrobot har varit den bästa allround-lösning och det har varit väldigt svårt att göra riktigt fel med en fondrobot. Tyvärr är jag inte helt säker på att så är fallet längre. Jag upplever att vissa av fondrobotarna har blivit spretigare, det har blivit svårare att förstå deras prissättning, förstå vad det är jag egentligen får och marknadsföringen lämnar en hel del att önska.

Det har till och med lett till att jag i min kom igång-guide gått tillbaka till att rekommendera en enskild globalfond tillsammans med ett sparkonto eller specifika fondrobotar. Inte riktigt den utvecklingen som jag hade hoppats på, även om jag förstår den. I grunden handlar det nog om att jag mer och mer tror på att fler val är inte nödvändigtvis är bättre.

Samtidigt vidhåller jag fortfarande att en fondrobot är fortfarande bland de bästa valen man kan göra som småsparare. Särskilt om man inte har något större intresse av sparande. Det vill säga att man vill ha ett bra sparande för sina pengar som är bekymmerslöst och har bra odds. Jämför man med hur folks portföljer ser ut i allmänhet, får de flesta ett bättre balanserat sparande med en fondrobot.

De tre bästa fondrobotarna i Sverige är fortfarande LYSA, OPTI och BetterWealth. Väljer man någon av dessa tre så kan man vara säker på att man har gjort ett bra val. Man har gett sig själv bäst odds för framtida avkastning och med stor sannolikhet har man en portfölj som är bättre än en portfölj man kunde själv.

Den stora frågan som man måste ställa sig själv är:
- Bidrar en fondrobot med ett mervärde till mig som sparare?

För de flesta borde svaret vara ja. Men det är en avvägning som beror på den egna kompetensen, ens eget intresse och tro om framtiden. Jag personligen tycker fortfarande att LYSA är tillräckligt bra som helhet för att lägga min pengar där jämfört med att göra det själv.

Den andra faktorn som man behöver tänka över i år räntedelen. Det vill säga den del som ska agera som krockkudde eller skydd i sparandet. I många fall är det rationellt bättre att välja ett bankkonto med insättningsgaranti eller amortera på bolånet för att få en riskfri avkastning.

Slutligen vill jag också understryka att denna analys är subjektiv, jag och Caroline är inte som SVT oberoende eller opartiska (då kan man t.ex. inte nämna namn) och att vi har prioritet utifrån frågan:
- Var kan vi tänka oss lägga våra egna pengar?

Vårt svar behöver således inte vara ditt svar. Vi tycker att den bästa fondroboten 2021 är LYSA. De vinner på bäst kombination av alla faktorer. På delad andraplats kommer OPTI och BetterWealth. OPTI på grund av en bra helhet, men tyvärr en något hög avgift. BetterWealth för att de är billigast men har en utmaning med sina dynamiska portföljer.

God fortsättning
Jan och Caroline

Sponsrade länkar:
=======
LYSA - https://rikatillsammans.se/partner/lysa
OPTI - https://rikatillsammans.se/partner/opti
BW - https://rikatillsammans.se/partner/betterwealth