#147 - Försök till rationella tankar i en irrationell värld | Lite kommentarer och matematik

I dagens avsnitt försöker vi visa möjligheterna som finns på marknaden om man resonerar matematiskt istället för irrationellt. Vi dyker också ner i varför det är irrationellt att försöka spekulera i aktier som ICA, Axfood, Netflix och medicinföretag som utvecklar vaccin. Dessutom försöker vi ge lite tröst till dig som ångrar dig över att ha köpt för tidigt, för sent eller inte alls.

I förra avsnittet gick vi genom att de flesta investerare i dagsläget kommer att antingen 1) köpa för tidigt, 2) köpa för sent eller 3) inte köpa alls. Extremt få kommer att köpa på botten och det handlade då bara om tur. Därför gäller det att många gånger formulera sin strategi på ett sådant sätt att den fungerar både för en själv och utan att behöva svar på omöjliga frågor såsom "Kommer börsen gå ner mer i framtiden eller har vi passerat botten?"

En sådan omformulering gjordes av Bill Ehart som skrev på bloggen HumbleDollar: "It’s not about buying at the bottom, it’s about buying when the market gives you opportunities. And 25% to 30% off the high is a good opportunity."

En annan omformulering gjordes av Nick Maggiulli på bloggen OfDollarsAndData. Han började med att ställa frågan: "När tror du att börsen har återhämtat sin nedgång?" När man har svarat på den frågan räknar man ut den förväntade årliga avkastningen från idag och till det tillfället. Gör man den matematiken - som vi gör i avsnittet - konstaterar man att även med en relativt lång tidshorisont borde man investera vid dessa nedgångar på -20, -25 och -30 % som vi har sett.

Kombinerar man det dessutom med förra veckans resonemang i avsnitt 146 om att faran är inte så stor med att vara för tidig, så börjar en ganska tydlig bild målas upp. På många sätt är det enkelt men absolut inte lätt. Särskilt eftersom känslorna tenderar ställa sig i vägen.

Med bloggrannen Lars "Cornucopia" Wilderängs hjälp slår vi dessutom hål på många av de "myter" som finns där ute om att man kan välja ut aktier som kommer att gå bättre i framtiden än andra. I dagsläget har ju många flockats till branscher såsom livsmedel och dagligvaruhandel (tänk ICA, Axfood m.fl.) eftersom även om vi inte reser så kommer vi behöva mat. Liknande resonemang finns kring t.ex. Netflix och vaccinföretag. Lars plockar sönder argumenten så pass bra att vi citerar honom rakt av. Det går inte göra bättre själv än vad han gjorde.

Fondförvaltaren Andreas Brock kallade vid ett tillfälle börsen för "Ångerns tempel". Man kan ALLTID ångra något i sitt sparande. Vi har valt ut några kommentarer från bloggen, särskilt från läsare som upplever ånger, att de gjorde fel, blev dumförklarade av sin omgivning och eller motsvarande. Men kanske de inte alls gjorde så fel som de själva tror. 🤔

Ta hand om dig och de dina!
Jan och Caroline

Innehållsförteckning
05:06 - Ett resonemang kring börsens återhämtning
08:49 - Hur stor återhämtning behövs det om marknaden faller?
12:06 - Den förväntade framtida avkastningen
15:50 - Slutsatser som vi kan dra av våra förväntningar på börsen
19:02 - Börsen faller väldigt sällan så mycket som den gjort nu
22:22 - Har vi inte hämtat igen ett fall på 50% på 30 år så har vi andra problem än börsen
26:42 - Alla säger att man ska köpa, men vad ska man köpa?
28:27 - Amerikanska börsen per 20 mars
31:21 - Citat från bloggrannen Cornucopia om aktier som ICA och Axfood
35:29 - Bloggrannen Cornucopia forsätter tänka kring vaccin och “Stay at home”-bolagen!
37:54 - Cornucopias slutkläm - Samma strategi som vi pratar om
42:26 - Kommentar: Jag förutspådde att marknaden skulle gå ned
46:29 - Kommentar: Gick jag in på marknaden för tidigt?
49:20 - Döm inte ett beslut på utfallet
53:09 - Även om du gör alla rätt kommer folk ha åsikter
55:43 - Det är bättre att gå in på marknaden för tidigt än att inte gå in alls
58:44 - Kommentar: Bottna alltid i din strategi
01:02:13 - Kommentar: Guldets position just nu